Saltar apartados

Gabinet d'Alimentació i Nutrició

Covid-19 I
Covid-19 II
Covid-19 III
Embarassades
Persones majors de 60 anys
Diabetis
Malalties cardiovasculars
Malalties pulmonars

NOTÍCIES I ESDEVENIMENTS

22/07/2021
Pàgina web presenta l'estat de seguretat alimentària de la població gitana de la Comunitat Valenciana.

Ja està disponible la pàgina web amb els resultats de l'estudi sobre l'estat de seguretat alimentària de la població gitana de la Comunitat Valenciana.

Tota la informació en aquest enllaç

12/07/2021
Resolució del concurs de cartells

Resolució del concurs de cartells per a promoure el consum de fruites i verdures elaborat per estudiants deª 4 del grau de Nutrició Humana i Dietètica promogut pel Gabinet d'Alimentació i Nutrició de la Universitat d'Alacant (ALINUA)

Tota la informació i cartells guanyadors punxant

05/07/2021
Diagnòstic de l'entorn alimentari de la població escolar d'un Centre d'Educació Infantil i Primària en situació d'exclusió social de Villena

Ja està disponible l'informe amb els resultats i recomanacions elaborat pel Gabinet d'Alimentació i Nutrició de la Universitat d'Alacant (ALINUA)

L'equip d'ALINUA ha dut a terme en 2021 el diagnòstic de l'entorn alimentari de la població escolar d'un Centre d'Educació Infantil i Primària (CEIP) de Villena, a sol·licitud de la Càtedra de Cultura gitana de la Universitat d'Alacant. La finalitat del diagnòstic és conèixer l'entorn alimentari de la població escolar per a realitzar recomanacions dirigides a les polítiques públiques de cara a millorar la seua alimentació i, de manera transversal, la seua inclusió social i educativa.

L'estudi posa de manifest que les famílies no tenen seguretat alimentària, ja que no sempre disposen de suficients aliments per a mantenir una alimentació adequada. El context socioeconòmic, les característiques mediambientals del barri i les situacions de discriminació estructural, unit als recursos bàsics dels quals disposen (ingressos, habitatge i educació), dificulten el seu accés a aquesta alimentació. Aquesta situació pot tenir conseqüències negatives en la salut de la població escolar.

Entre les recomanacions proposades en l'informe destaca la necessitat de garantir l'accés en el barri a una alimentació adequada, donant suport a l'establiment de punts de comercialització d'aliments saludables i econòmicament accessibles, i intervenir paral·lelament per a donar resposta als problemes d'accés a l'alimentació en les famílies amb menys recursos. A més, l'informe destaca la importància de fomentar la participació i el treball en xarxa de diferents organitzacions, entitats socials i gitanes per a fer costat al CEIP en la identificació i resolució de problemes d'alimentació en les famílies i l'alumnat.

Pots descarregar l'informe complet punxant

11/03/2021
I concurs de cartells Alinua

Us presentem l'I Concurs de Cartells d'Alinua.

La temàtica per al cartell serà sensibilitzar sobre la importància de les fruites i verdures per a la nutrició humana, la seguretat alimentària i la salut, tal com proposa l'Assemblea General de les Nacions Unides per a aquest 2021.

Tota la informació a través d'aquest enllaç

22/12/2020
Descàrrega gratis l'ebook de receptes d'aquest nadal

Alinua posa a la vostra disposició per segon any, de manera gratuïta, un receptari en format e-book amb una selecció de receptes saludables, riques i saboroses perquè pugueu gaudir durant aquest nadal.

¡Aprofita l'oportunitat i descàrrega el teu receptari a través d'aquest enllaç

03/12/2020
Guia per a centres escolars sobre la malaltia celíaca, al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.

La Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya ha editat una guia dirigida a centres escolars amb informació sobre la malaltia celíaca, les al·lèrgies alimentàries i intoleràncies i amb recomanacions per a la inclusió de l'alumnat amb necessitats dietètiques especials en els centres escolars.

Pots descarregar-la ací.

24/11/2020
Alinua participar en la MedNight 2020 mitjançant un taller online
Amb l'objectiu de posar en valor la ciència mediterrània, durant aquesta setmana se celebra la primera "Nit Mediterrània de les Investigadores" ("Mednight").
ALINUA ha participat amb el Taller online: "DE LA TERRA Al PLAT: L'ORÍGEN I TRANSFORMACIÓ DELS ALIMENTS"
Punxa en el següent enllaç i descobreix la transformació de llegums i cereals i aprèn a preparar riques i fàcils receptes.
18/11/2020
Època de carabassa i moniatos!!!

Us comptem les seues propietats perquè els introduïu en la vostra alimentació. A més, us facilitem dues receptes molt fàcils d'elaborar ¿us animeu?

Carabassa: Pertany a la família de les cucurbitáceas, amb una infinitat d'espècies diferents, per això mereix un lloc destacat en la nostra cuina, perquè permet preparar plats dolços com a salats.

Ens aporta un 90% d'aigua, un 20% de proteïna, 70% d'hidrats de carboni i un 13% de greixos, en la seua majoria poliinsaturades.

Destaca el seu contingut en Vitamines A, C i B6 i minerals com a manganès i coure, contribuint a enfortir el nostre sistema immunitari

Moniato: és un tubercle amb propietats nutritives molt interessants. Es caracteritza pel seu sabor dolç, ens aporta principalment hidrats de carboni, no conté grassa i a penes un 2% de proteïnes.

El seu alt contingut en Vitamines A, E i Àcid fòlic, ens ajuda a formar i mantenir la pell, pèl i mucoses, així com a la correcta producció de glòbuls rojos, blancs i formació d'anticossos en el nostre sistema immunitari

RECEPTES:

- Torticalabazas:

 • Ingredients:

- 75 g de Carabassa rostida o al vapor

- 50 g Farina d'avena

- 1 Ou

- 100 ml de beguda d'avena

- 2 dàtils sense os

- Oli d'oliva verge extra

 • Preparació:

- Col·locar en el got de la batedora tots els ingredients excepte l'oli d'oliva. Batre molt bé fins a obtenir una massa homogènia no massa espessa

- En una paella antiadherente afegir unes gotes d'oli d'oliva, quan estiga calenta, abocar una mica de massa, estendre lleugerament balancejant la paella, passats uns 2´donar la volta i deixar altres 2´ fins que daure

- Xips de moniato al romer

 • Ingredients:

- 1 Moniato gran

- Oli d'oliva viren extra

- Romero mòlt

- Sal i pebre

 • Preparació:

- Precalienta el forn

- Pelar el moniato. Tallar-ho en làmines molt fines, utilitzar un ganivet o mandolina

- Estendre les rodanxes en una safata amb paper de forn. Amb ajuda d'un pinzell de cuina, pinzellar les rodanxes amb oli d'oliva verge extra i empolvorar amb romer i un polsim de sal i pebre

- Enfornar 10´. Donar-los la volta a les xips i enfornar altres 10´fins que estiguen daurades i cruixents

28/05/2020
28 DE MAIG DE 2020 DIA NACIONAL DE LA NUTRICIÓ

Com cada any celebrem el Dia Nacional de la Nutrició i la FESNAD organitza una campanya per a afavorir una alimentació saludable. Enguany el lema és “Cereals. Anem al gra” amb l'objectiu de promoure el consum de cereals integrals per a poder beneficiar-nos de tots els seus nutrients. Us deixem una infografia molt interessant sobre aquest tema.

Un aclariment important: quan els dietistes-nutricionistes parlem de cereals ens referim a l'arròs, blat, sègol, avena… en el seu estat natural. No s'han de confondre amb els coneguts com a cereals “de desdejuni” ultraprocessats i altament ensucrats.

Per a qualsevol aclariment no dubteu a escriure'ns: alinua@ua.es

Feliç dia de la Nutrició!

20/03/2020
LA UA ES CUIDA A CASA #LAUASECUIDAACASA

El Gabinet d'Alimentació i Nutrició de la Universitat d'Alacant (ALINUA) juntament amb el Vicerectorat de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat volen facilitar-te informació veraç sobre alimentació saludable durant el període del coronavirus Covid-19 ja que una alimentació saludable contribueix al bon funcionament del sistema immunitari. Per a això, hem confeccionat alguns fullets informatius tant per a la població general en aquest període de confinament com per a l'alimentació dels principals grups de risc indicats pel Ministeri de Sanitat. Punxa sobre els següents enllaços per a consultar cadascun dels fullets informatius:

 • Covid-19 Recomanacions saludables
 • Covid-19 Recomanacions saludables II
 • Covid-19 Recomanacions saludables III
 • Embarassades
 • Persones majors de 60 anys
 • Diabetis
 • Malalties cardiovasculars
 • Malalties pulmonars cròniques
 • Inmunodeficiències
 • Hipertensió arterial
18/12/2019
Descàrrega gratis l'e-book de receptes nadalenques

Alinua posa a la vostra disposició, de manera gratuïta, un receptari en format e-book amb una gran quantitat de receptes saludables per a aquest nadal.

¡Aprofita l'oportunitat i descarrega el teu receptari a través d'aquest enllaç!

09/12/2019
"TOT DETALL COMPTA. APOSTA PER UN NADAL SOSTENIBLE I SALUDABLE"

El Gabinet d'Alimentació i Nutrició de la Universitat d'Alacant (ALINUA) està promovent aquesta campanya amb el propòsit de conscienciar sobre la importància d'incorporar aspectes de sostenibilitat en l'alimentació. La campanya proporcionarà alternatives per a una alimentació saludable i respectuosa amb les tradicions culinàries i amb el medi ambient.

Com una activitat d'aquesta campanya, el pròxim 18 de desembre de 10 a 14 hores hi haurà taules informatives en la porxada de la biblioteca general. Es facilitarà un e-book amb receptes saludables i recomanacions per a una dieta més sostenible.

Organització: ALINUA

Entitats participants: Centre de Gastronomia del Mediterrani UA-Dénia (GASTERRA) i Càtedra Carmencita d'Estudis del Sabor Gastronòmic, Cooperativa Agroecològica La Camperola i Taller d'Art Porta Ferrisa

Entitats col·laboradores: Vicerectorat de Responsabilitat Social, Inclusió i Igualtat, Facultat de Ciències de la Salut, Universitat Saludable i els Departaments d'Infermeria Comunitària, Medicina Preventiva i Salut Pública i Història de la Ciència i el de Geografia Humana

10/01/2017
Seminari: ELS REPTES DE LA SALUT MATERNA EN MESOAMÈRICA

TEMES A TRACTAR:

 1. La situació de salut de les mares i nounats
 2. Intervencions reeixides
 3. Desafiaments per a la regió
 4. Oportunitats

PONENT: Fabio Castany

És metdge cirurgià de la Universitat El Bosque (Colòmbia), té un mestratge en Salut Pública de la Universitat de Califòrnia, Los Angeles (UCLA) i estudis de Gerència en Salut i Millorament de la Qualitat de Serveis. Té una vasta experiència en salut reproductiva i planificació, així com en el disseny, engegada i avaluació de projectes en països en desenvolupament. Ha col·laborat en projectes de l'Agència per al Desenvolupament dels Estats Units (USAID), agències de Nacions Unides (FNUAP, PNUD, UNESCO), El Banc Mundial i el Banc Interamericano de Desenvolupament (BID) i ONGs internacionals.

DATA: 11 de gener 2016 Hora: 16.30 a 17.30 hores

LLOC: Aula 2. Facultat Ciències de la Salut. Universitat d'Alacant.

La conferència és lliure fins a completar l'aforament de la sala.

ORGANITZA:

Gabinet d'Alimentació i Nutrició de la Universitat d'Alacant -ALINUA-.

Grup de recerca d'alimentació i nutrició Universitat d'Alacant ALINUT-.

Facultat de Ciències de la Salut de la Universitat d'Alacant.

Associació Iberoamericana de Facultats i Escoles de Nutrició (AIFENutrición).

Es podrà seguir per videostreaming en directe a través del següent enllaç:

https://si.ua.es/es/videostreaming/aula-ciencias-salud.html

31/10/2016
El Gabinet Alinua rebrà el Premi a la Dedicació Professional en la VII Gala de la Salut

El Gabinet Alinua rebrà el Premi a la Dedicació Professional en la VII Gala de la Salut d'Alacant

UPSANA (Unió Professional Sanitària Alacant) és l'entitat organitzadora de la Gala de Salut en la qual es reconeix la labor de professionals de la província d'Alacant, de renom nacional i internacional, de trajectòria destacada.

Cada col·legi professional integrat en UPSANA proposa la seua candidatura a les diferents categories dels premis. En aquesta edició, el Gabinet Alinua presentat pel CODiNuCoVa, rebrà el Premi a la Dedicació Professional.

22/09/2016
17th Internacional Congress of Dietetics. Granada, Spain, 7, 8, 9 and 10 September 2016

Els membres del Gabinet Alinua participen en 17th Internacional Congress of Dietetics formant part del comitè organitzador i presentant 5 comunicacions poster i una comunicació oral. La comunicació oral va ser premiada com a cinquena millor comunicació.

14/07/2014
Alinua participa en el CONGRÉS-TALLER INTERNACIONAL

Alinua participa en el CONGRÉS-TALLER INTERNACIONAL:
"APLICACIÓ PRÀCTICA DE METODOLOGIES PER A l'AVALUACIÓ ALIMENTÀRIA I NUTRICIONAL EN GRUPS POBLACIONALS", que tindrà lloc els dies 16, 17 i 18 de juliol dins del Congrés Internacional d'Epidemiologia Nutricional en la Universitat Tècnica de Manabi, Equador.

30/06/2014
La UA posa cèrcol a l'obesitat

Notícia del Diari La Veritat en la seua edició online del dia 30 de juny de 2014

Notícia completa

19/06/2014
Participació en l'I Curs d'Expert Cuina Tecnològica, Invat.tur

Impulsat pel Laboratori de Cuina de l'Institut Valencià de Tecnologies Turístiques i amb el suport de l'Institut Universitari de Recerques Turístiques de la Universitat d'Alacant, l'I Curs (Expert) de Cuina Tecnològica, es planteja sota un prisma tecnològic la finalitat del qual és perfeccionar a professionals de la restauració i inserir en el món laboral a cociner@s amb un major rigor científic i coneixement en els mètodes de gestió.

més info

19/05/2014
XII Fira de Consum Saludable 2014

Alinua ha participat els dies 14, 15 i 16 de maig en la XII Fira de Consum Saludable 2014 de l'Ajuntament de Sant Vicent del Raspeig, realitzant un taller d'antropometría, on es va fer un diagnòstic nutricional ràpid a tots els participants, mitjançant la presa de pes, talla, i el càlcul de l'Índex de Massa Corporal i l'Índex Cintura-Maluc.
En breu tindrem els resultats

03/12/2013
Nova campanya de cites

A partir d'avui ja estan disponibles la nova compaña de cites de gener. Si eres PAS o PDI, solicta la cita a través del Campus Virtual. Si eres alumne, a través del formulari de la pàgina web.

14/05/2013
CURS D'ESTIU: APLICACIONS DE LA CUINA EN PATOLOGIES EMERGENTS I DE GRAN PREVALENÇA

Ja està obert el termini de matriculació per als cursos d'estiu de la Universitat d'Alacant "Rafael Altamira". ALINUA organitza el curs: "APLICACIONS DE LA CUINA EN PATOLOGIES EMERGENTS I DE GRAN PREVALENÇA"

14/05/2013
Seminari "on estan les calories"

Avui no us podeis perdre el seminari "ON ESTAN LES CALORIAS". El seminari s'imparteix a les 12:00 hores en la sala polovalente del MUA.

08/05/2013
A través de l'espill. Lectures de l'obesitat: medicina, art i societat

A partir del dia 13 de maig s'inaugura en el MUA una interessant exposició: "A través de l'espill. Lectures de l'obesitat: medicina, art i societat"

Més Info

04/03/2013
Obertura de l'agenda per a demanar cita

A partir d'avui ja es pot sol·licitar cita per a la consulta dietètic-nutricional.

Si eres PAS o PDI a través del Campus Virtual, en utilitats i revisió mèdica. Si eres alumne/a a través del formulari que aquesta disponible en la web (solictar cita).

01/03/2013
INAUGURACIÓ DEL GABINET D'ALIMENTACIÓ I NUTRICIÓ DE LA UNIVERSITAT D'ALACANT (ALINUA)

Es comunica que dilluns que ve 4 de març de 2013, a les 11.00 hores, en el Saló de Graus de la Facultat de Ciències de la Salut, el Gabinet d'Alimentació i Nutrició de la Universitat d'Alacant (ALINUA) obri les seues portes a tota la comunitat universitària.

Podeu trobar tota la informació en el següent enllaç: http://fcsalud.ua.es/es/alinua

15/01/2013
Pròxima obertura del Gabinet d'Alimentació i Nutrició de la Universitat d'Alacant (ALINUA)

Pròxima obertura del Gabinet d'Alimentació i Nutrició de la Universitat d'Alacant (ALINUA)

 

 

Gabinet d'Alimentació i Nutrició


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 9408

Facebook: https://www.facebook.com/GabineteAlinUA/

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464